Allergenen:

AuteurHarry Candel
Rating5.0MoeilijkheidsgraadGemiddeld

Dit recept is voor 12 personen heb het even omgerekend van uit 20 liter die wij normaal maakten.
Het recept heb ik gekregen en samen heel vaak gemaakt van Chef Kok Rick Lantang

SharePostSaveShareBigOven
Opbrengsten12 porties
Voorbereidingstijd4 uurKooktijd10 minutenTotale tijd4 uur 10 minuten
Kippen bouillon voor Soto:
 1 kg Kleine soep kip
 3 Sereh vers (citroengras) gekeust
 10 Djeroek Poeroet blad vers (limoenblaadjes)
 KippenbouillonIk heb altijd wat staan in de vriezer naturel, als ik kip filet schoon maak en de restjes er van maak ik bouillon we gooien niets weg.
Voor de Boemboe:
 12 Knoflook teentjes schoon gemaakt vers
 2 Uien schoon gemaakt
 1 Rawit
 3 eetlepel Zonnebloem olie
Garnering:
 100 g Taugé
 10 g Prei
 1 Lente ui
 4 Plakken gekookte ei
 500 g Geplukte kip
 60 g Gebakken uitjes
 12 Citroen partjes
1

Zet 3 liter water op het vuur in een roest vrij stalen pan.
Voeg daarbij de gekneusde sereh en de Djeroek poeroet blad toe, breng het geheel aan de kook zet het vuur laag.
Laat het geheel plm 30 minuten trekken 30 Minutes

2

Was de ontdooide soepkip goed schoon met koud water en ontdoe hem van zijn kontje.
Voeg de kip bij de aanstaande soto bouillon toe en laat geheel trekken voor plm 4 uur 4 hours

Boemboe maken:
3

We gaan eerst de kruiden schoon maken.

4

Dan gaan we het snijden.

5

Het fijn malen.

6

Pak de keuken machine met het mes in de bak, of een staaf mixer
Doe daar in de fijn gesneden uien, de schoon gemaakte en gesneden kurkumma, gula djawa, djahé, teentjes knoflook, de gesneden laos, sereh fijn gesneden en eventueel een klein beetje zonnebloem olie.
Laat het geheel tot zeer fijn draaien in de machine je mag totaal geen grote stukken of stukjes meer zien.
Zet een wok op het vuur met wat olie er in, maak het geheel heet.
Voeg nu de fijn gedraaide boemboe toe en onder voortdurend omscheppen, de boemboe gaar maken en zodat ook het vocht is verdwenen. (Pas Op Het Mag Niet Verbranden Dat Kan Je Dan Weg Gooien)

7

Voeg een gedeelte bij de bouillon en laat lekker mee trekken de hoeveelheid laten we jullie weten. We doen het voor. is een gevoelskwestie.
na 4 uur mag ook iets langer zijn, haal je de de kip uit de bouillon zet hem even koud.
Breng de bouillon op naar 3 liter.
Nu gaan we nalopen of er genoeg boemboe er aan is toegevoegd anders doen we er nog wat bij, en dit brengen we op smaak met zout en de kippenbouillonpoeder maak het niet te zout.
En nu het leuke werk de kip moet wel warm geplukt worden anders blijft er teveel vlees aan de botten zitten, de filets kan je plukken in wat grovere stukken niet te fijn.

Het door geven van de Soto Ajam:
8

Neem een warme soep kom: doe daar in wat Taugé, Zeer fijn gesneden prei en lente uitjes, ei en wat geplukte kip.
Daar op de kokende Soto bouillon en af maken met wat gebakken uitjes op de bouillon en een partje citroen er naast.

 

Ingrediënten

Kippen bouillon voor Soto:
 1 kg Kleine soep kip
 3 Sereh vers (citroengras) gekeust
 10 Djeroek Poeroet blad vers (limoenblaadjes)
 KippenbouillonIk heb altijd wat staan in de vriezer naturel, als ik kip filet schoon maak en de restjes er van maak ik bouillon we gooien niets weg.
Voor de Boemboe:
 12 Knoflook teentjes schoon gemaakt vers
 2 Uien schoon gemaakt
 1 Rawit
 3 eetlepel Zonnebloem olie
Garnering:
 100 g Taugé
 10 g Prei
 1 Lente ui
 4 Plakken gekookte ei
 500 g Geplukte kip
 60 g Gebakken uitjes
 12 Citroen partjes

Aanwijzingen

1

Zet 3 liter water op het vuur in een roest vrij stalen pan.
Voeg daarbij de gekneusde sereh en de Djeroek poeroet blad toe, breng het geheel aan de kook zet het vuur laag.
Laat het geheel plm 30 minuten trekken 30 Minutes

2

Was de ontdooide soepkip goed schoon met koud water en ontdoe hem van zijn kontje.
Voeg de kip bij de aanstaande soto bouillon toe en laat geheel trekken voor plm 4 uur 4 hours

Boemboe maken:
3

We gaan eerst de kruiden schoon maken.

4

Dan gaan we het snijden.

5

Het fijn malen.

6

Pak de keuken machine met het mes in de bak, of een staaf mixer
Doe daar in de fijn gesneden uien, de schoon gemaakte en gesneden kurkumma, gula djawa, djahé, teentjes knoflook, de gesneden laos, sereh fijn gesneden en eventueel een klein beetje zonnebloem olie.
Laat het geheel tot zeer fijn draaien in de machine je mag totaal geen grote stukken of stukjes meer zien.
Zet een wok op het vuur met wat olie er in, maak het geheel heet.
Voeg nu de fijn gedraaide boemboe toe en onder voortdurend omscheppen, de boemboe gaar maken en zodat ook het vocht is verdwenen. (Pas Op Het Mag Niet Verbranden Dat Kan Je Dan Weg Gooien)

7

Voeg een gedeelte bij de bouillon en laat lekker mee trekken de hoeveelheid laten we jullie weten. We doen het voor. is een gevoelskwestie.
na 4 uur mag ook iets langer zijn, haal je de de kip uit de bouillon zet hem even koud.
Breng de bouillon op naar 3 liter.
Nu gaan we nalopen of er genoeg boemboe er aan is toegevoegd anders doen we er nog wat bij, en dit brengen we op smaak met zout en de kippenbouillonpoeder maak het niet te zout.
En nu het leuke werk de kip moet wel warm geplukt worden anders blijft er teveel vlees aan de botten zitten, de filets kan je plukken in wat grovere stukken niet te fijn.

Het door geven van de Soto Ajam:
8

Neem een warme soep kom: doe daar in wat Taugé, Zeer fijn gesneden prei en lente uitjes, ei en wat geplukte kip.
Daar op de kokende Soto bouillon en af maken met wat gebakken uitjes op de bouillon en een partje citroen er naast.

Notes

Soto Ajam